De zichtbare geschiedenis van Torremolinos en Benalmádena 

De provincie Málaga kent een interessante geschiedenis. Gelukkig zijn er diverse oude foto’s en ansichtkaarten bewaard gebleven, wat ons de kans biedt om het verhaal achter deze vaak veelzeggende en pittoreske afbeeldingen te leren kennen. Kun je je voorstellen dat in 1890 aan de Plaza Costa del Sol in Torremolinos nog muilezels en ezels de huifkarren voorttrokken en er slechts wat laagbouw was?

De bekendheid van Torremolinos was tot 1968 voor een deel te danken aan de hotels en appartementencomplexen die oprezen in Benalmádena.

Op 12 juni 1954 werd het Hotel Playa Santa Ana in Benalmádena geopend. Op 1 juni 1955 maakten hier twee belangrijke gasten hun entree: Vivien Leigh met haar echtgenoot Laurence Olivier.

Van de in totaal zeven luxe-hotels die in de jaren 60 in de publiciteit kwamen alsof ze allemaal in Torremolinos gelegen waren, bevonden er zich toch twee in Benalmádena, namelijk Hotel Tritón (1961) en Hotel Riviera (1964).

Op 27 juni 1964 werd de belangrijkste nachtclub van de kust, El Madrigal, geopend in Benalmádena. Toch werd het ‘verkocht’ alsof het Torremolinos toebehoorde. Benalmádena heeft destijds dus bijgedragen aan de bloei van Torremolinos, en andersom.   

De heer Wim Kuipers heeft sinds zijn komst naar Spanje in 1963, een enorme collectie van meer dan tweeduizend oude foto’s, clichés, tijdschriften, documenten en ansichtkaarten aangelegd van onder andere Torremolinos en Benalmádena. Kuipers wil deze waardevolle afbeeldingen van vroeger graag delen met het publiek en om die reden heeft hij een gratis openlucht galerie geopend in de Puerto Marina van Benalmádena, rondom het gezellige Italiaanse restaurant Pizza Palace. 24 uur per dag, het gehele jaar door, kun je hier de ‘fotocollectie Wim Kuipers’ van Torremolinos en Benalmádena tussen 1890 en 1979 bezichtigen en ook nog eens een overheerlijke pizza of ander smakelijk Italiaans gerecht eten. Zelf ben ik vol lof over de originele ‘pizza pil pil’.

DE PIONIER VAN DE COSTA DEL SOL, GEORGE LANGWORTHY

Het eerste hotel aan de Costa del Sol, Hotel Santa Clara in Torremolinos, werd in 1927 geopend door George Langworthy, de pionier van de Costa del Sol. Ze noemden hem ‘el inglés de la peseta’. Als mensen bij hem kwamen, gaf hij hen een dagloon, destijds 1 peseta. Gedurende zijn leven, heeft hij zijn gehele kapitaal van omgerekend zo’n 12.000.000 euro, geschonken aan de bevolking. Hij was de eerste ereburger (15 mei 1918).

Van alles wat er nog bewaard is gebleven van George Langworthy, is zijn reiskoffer van Louis Vuitton uit 1904 (New Bond Street, Londen) wel het belangrijkste. Kuipers is hier nu de eigenaar van en ook van het privé-fotoalbum van Langworthy (1906-1913). In 1913 overleed zijn vrouw. Van 1913-1964 bestaat er nog een grote collectie van honderden foto’s van onder andere het Castillo Santa Clara en omgeving, ook in het bezit van Wim Kuipers.       

CASTILLO SANTA CLARA, TORREMOLINOS

Op 15 mei 1930 bracht Salvador Dalí zijn vakantie bij Hotel Santa Clara in Torremolinos door, met zijn echtgenote Gala. Het was Gala die als eerste vrouw ooit, topless ging. Gedurende hun verblijf bij Santa Clara schilderde Dalí zijn meesterwerk, ‘El hombre invisible’.

In hetzelfde hotel kwam in die tijd Pablo Ruiz Picasso met zijn vrouw, Olga Koklova. De tante van Picasso had haar vaste verblijf in Torremolinos in de bekende winkelstraat Calle San Miguel.

Enrique Reyes Picasso, een volle neef van Pablo Ruiz Picasso, was ‘juez de la paz’ en hij heeft het overlijdenscertificaat van George Langworthy in 1945 getekend. Zijn zoon, Enrique Reyes de la Vega, de laatste districtsburgemeester van Torremolinos was veertig jaar lang de rechterhand van Wim Kuipers.                                

WIE IS DE PERSOON ACHTER DEZE BIJZONDERE FOTOCOLLECTIE …

De heer Wim Kuipers emigreerde in 1963 vanuit Nederland naar Zuid-Spanje en sindsdien heeft hij zijn hart verloren aan de provincies Málaga en Almería. Hij heeft onder andere naam gemaakt in deze provincies als toprestaurant-eigenaar, als jongste luxe-hotel onderdirecteur, projectontwikkelaar en makelaar en eigenaar van een succesvol reisbureau. Bovenal heeft hij altijd al een enorme passie gevoeld voor cultuur en geschiedenis en uit zijn indrukwekkende verzameling van oude foto’s, ansichtkaarten en historische vondsten schenkt hij regelmatig stukken aan musea en gemeenten.

In september 2014 heeft Kuipers zijn eigen plein gekregen in El Ejido (Almería) en is hier bovendien gehuldigd (zie artikel oktober 2014 Kosta, red.). Onlangs is er in het Auditorium in El Ejido (Almería) een aparte zaal met de naam: Colección Wim Kuipers, geopend. De officiële opening zal waarschijnlijk in september-oktober van dit jaar zijn.

De oude foto’s van Torremolinos en Benalmádena zijn te bezichtigen in de Puerto Marina, Calle La Fragata (bij Pizza Palace). Ga eens langs bij deze indrukwekkende ‘fotogalerie Wim Kuipers’ en herken de bekende plekken aan de kust van Málaga.

Hester Zigtema  

Plaza Wim Kuipers (El Ejido, Almería)

De grenzeloze en belangeloze inzet van Wim Kuipers voor de gemeente El Ejido in de provincie Almería is vereeuwigd in een plein, de ‘Plaza Wim Kuipers’.

Lees verder

El Ejido (provincie Almería), een unieke en veelzijdige gemeente in Andalusië

In september 2014 stond ik tijdens mijn bezoek aan El Ejido, in de provincie Almería, versteld van de schoonheid van deze nog grotendeels ongerepte en veelzijdige omgeving, met bovendien het beste klimaat van Europa.

Lees verder

De zichtbare geschiedenis van Torremolinos en Benalmádena

De provincie Málaga kent een interessante geschiedenis. Gelukkig zijn er diverse oude foto’s en ansichtkaarten bewaard gebleven, wat ons de kans biedt om het verhaal achter deze vaak veelzeggende en pittoreske afbeeldingen te leren kennen.

Lees verder