Plaza Wim Kuipers ( El Ejido, Almería)

De grenzeloze en belangeloze inzet van Wim Kuipers voor de gemeente El Ejido in de provincie Almería is vereeuwigd in een plein, de ‘Plaza Wim Kuipers’. De ‘placa’ met daarop zijn naam werd op vrijdag 12 september jl. ceremonieel door de burgemeester van El Ejido, Francisco Góngora, in aanwezigheid van o.a. de wethouder van cultuur, José Andrés Cano, onthuld en prijkt op het indrukwekkende plein waar het kasteel staat, van de wijk Paraíso al Mar in Guardias Viejas. De avond ervoor was de zeer gewaardeerde Nederlander in El Ejido bij het gemeentehuis ‘Patio de Luces’ al gehuldigd vanwege diverse donaties van historische vondsten.

Jaarlijks organiseert de gemeente El Ejido de ´Día del Municipio’ en viert dan de oprichting als onafhankelijke gemeente; dit jaar ging het om de 32e viering. Op 11 september jl. werden daarom verschillende mensen gehuldigd die belangrijk werk hebben verricht voor deze gemeente.

Het voorstel van de burgemeester van El Ejido, Francisco Góngora, om Wim Kuipers te huldigen, werd op 29 juli jl. door alle 25 wethouders unaniem aangenomen. Aanwezig bij de officiële huldiging waren naast de burgemeester, alle leden van de Gemeenteraad, de afgevaardigde van de Regering in Andalusië, Carmen Crespo, de voorzitter van Provinciale Staten, Gabriel Amat, de onderafgevaardigde van de Regering in Almería, Andrés García Lorca, de afgevaardigde van de Andalusische Regering in Almería, Sonia Ferrer; en Eerste en Tweede Kamerleden, nationale afgevaardigden en andere civiele en militaire autoriteiten.

Voor Nederland was de Honorair Consul, Dhr. Frank J.J. Buster speciaal aanwezig. Naast de provincie Málaga, vertegenwoordigt hij ook Almería, Jaén, Granada en het territorium Melilla. De Consul van Marokko was ook vertegenwoordigd.

Wim Kuipers zet zich al ruim 48 jaar in voor het behoud van de cultuur en geschiedenis van de provincies Málaga en Almería.

De gemeente El Ejido, waaronder de plaatsen El Ejido, Almerimar, Balerma, Matagorda, Las Norias de Daza, Pampanico, San Agustín, Santa María del Águila, Tarambana en Guardias Viejas vallen, draagt hij een warm hart toe. Bij toeval kwam hij hier midden jaren ’60 terecht en hij was zeer onder de indruk van de schoonheid van dit gebied dat zowel idyllische stranden, rijke akkerbouw als een indrukwekkende geschiedenis en cultuur waarborgt. “Een paradijs”, noemt hij het nog steeds. En “totaal anders dan andere streken van Spanje” en bovenal “met het beste klimaat van Europa”.

Zijn passie voor cultuur en geschiedenis is niet beroepsmatig. Wim Kuipers is afgestudeerd aan de ‘École Hôtelière de Lausanne’ in Zwitserland en de ‘Hogere Hotelschool’ in Maastricht en vanaf 1963 zette hij zich in voor het hotel- en restaurantwezen aan de Costa del Sol en Almería. Wim Kuipers was de jongste onderdirecteur van een luxe hotel in Spanje (Hotel Al-Andalús in Torremolinos), hij was één van de vier oprichters van het ‘Rulotel’ (mobiele restaurantservice op filmlocaties in Almería) en was eigenaar van het grootste restaurant van de hele kust. Vele filmsterren kwamen naar Torremolinos toe om in het restaurant ‘Florida’ aan de Plaza Costa del Sol te eten. Hij behaalde zijn diploma voor Toerisme en leidde het succesvolle reisbureau ‘Eurotours’ in Torremolinos. Als gediplomeerd makelaar en projectontwikkelaar heeft hij bovendien grote naam gemaakt in zowel Londen, Torremolinos als in Almería met zijn makelaarskantoor WIMA. Tegenwoordig is hij ook zeer actief bij ASIS, met als doel maatschappelijke integratie.
Zijn overleden vrouw, María Victoria Martínez Higuero was 25 jaar lang ‘delegada de Manos Unidas’ in Torremolinos. Wim Kuipers woont het langst aan de Costa del Sol van alle Nederlanders.

El Ejido heeft sinds de jaren 60 zeer belangrijke historische en culturele informatie en museumstukken mogen ontvangen van Wim Kuipers en als dankbetuiging heeft de gemeente, naast de huldiging op 11 september jl., een plein van 10.000 m2 naar hem vernoemd - gelegen op de mooiste plek van El Ejido - dat uitkijkt over een prachtige, nog ongerepte kuststrook en grenst aan het ‘Castillo de Guardias Viejas’. Het is voor het eerst dat een Nederlander een dergelijke erkenning in Spanje ten deel valt.

De gemeente beschikt nu onder meer over historische foto’s van 150-200 jaar geleden van het ‘Castillo de Guardias Viejas’, van Guardias Viejas zelf en van de omgeving van El Ejido, ook heeft de gemeente historische boekwerken van de Romaanse baden van 150-200 jaar oud in haar bezit, historische notariële aktes van meer dan 200 jaar geleden, oude plattegronden en getuigenissen van inwoners van vroeger van de huidige gemeente. De meest indrukwekkende donaties aan de gemeente El Ejido zijn wel twee mozaïeken van ceramiek, gerealiseerd door het bedrijf ‘Cerámica Navia’ in Sevilla, met afbeeldingen van de plaats Guardias Viejas uit de 19e eeuw van de schilder Fernando Orce Guerrero. ‘Cerámica Navia’ is één van de belangrijkste fabrieken die het mozaïek van het beroemde ‘Plaza de España’ in Sevilla heeft gemaakt.

In zijn toespraak bij de huldiging en zijn dankwoord na het ‘openen’ van het Wim Kuipers Plein benadrukte hij nog eens het belang van de erkenning en het behoud van de cultuur en geschiedenis van een gemeente: “Een plaats zonder geschiedenis is als een plaats zonder herinneringen”. Bovendien uitte hij zijn vertrouwen in de toekomst van Almerimar, dat enorm veel potentieel heeft als toeristische plaats. “Mooiere stranden dan in dit gedeelte van Spanje vind je niet,” verkondigt Kuipers. “El Ejido heeft enorm veel te bieden en is een volwaardige plaats en gemeente met sportfaciliteiten, scholen, een ziekenhuis, enz.” Wim Kuipers vertelt: “El Ejido is de gemeente die de grootste economische groei heeft meegemaakt van Europa in de laatste 25 jaar. En met zijn 150 km2 aan landbouwkassen is het de grootste gemeente van Europa op dit gebied. De gemeente wint aan oppervlakte van Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella bij elkaar. Én El Ejido is groter dan Amsterdam.”

Erkenning is mooi en houdt de passie levend. Almería is binnen de regio Andalusië een provincie die erkenning verdient, het heeft zoveel te bieden: eindeloze, nog ongerepte kuststroken, kristalhelder zeewater, historische stadjes, natuurlijke waterbronnen, een geweldig klimaat en vruchtbare grond.

Hester Zigtema 

Plaza Wim Kuipers (El Ejido, Almería)

De grenzeloze en belangeloze inzet van Wim Kuipers voor de gemeente El Ejido in de provincie Almería is vereeuwigd in een plein, de ‘Plaza Wim Kuipers’.

Lees verder

El Ejido (provincie Almería), een unieke en veelzijdige gemeente in Andalusië

In september 2014 stond ik tijdens mijn bezoek aan El Ejido, in de provincie Almería, versteld van de schoonheid van deze nog grotendeels ongerepte en veelzijdige omgeving, met bovendien het beste klimaat van Europa.

Lees verder

De zichtbare geschiedenis van Torremolinos en Benalmádena

De provincie Málaga kent een interessante geschiedenis. Gelukkig zijn er diverse oude foto’s en ansichtkaarten bewaard gebleven, wat ons de kans biedt om het verhaal achter deze vaak veelzeggende en pittoreske afbeeldingen te leren kennen.

Lees verder