El Ejido (provincie Almería), een unieke en veelzijdige gemeente in Andalusië, met het beste klimaat van Europa

In september 2014 stond ik tijdens mijn bezoek aan El Ejido, in de provincie Almería, versteld van de schoonheid van deze nog grotendeels ongerepte en veelzijdige omgeving, met bovendien het beste klimaat van Europa. Almería was mij al enigszins bekend, onder andere vanwege het befaamde en prachtige Cabo de Gata-Níjar Natuurpark (sinds 1997 staat dit Natuurreservaat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO), maar deze keer heeft El Ejido mij echt verrast. Wat een bloeiende en moderne gemeente binnen de regio Andalusië. Deze gemeente bezit niet alleen ruim 150 km2 aan landbouwkassen, maar heeft als toeristenplaats ook de minste regenval van heel Europa, 27 kilometer aan ongerepte kuststrook, geen hoogbouw, indrukwekkende flora en fauna, goed onderhouden golfterreinen, prachtige, goed begaanbare en vlakke fiets- en wandelroutes, watersporten kun je hier volop beoefenen én liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen er ook hun hart ophalen. Een goed bewaard geheim; een paradijs voor een zeer divers publiek, maar niet georiënteerd op massatoerisme, zoals in het merendeel van de toeristenplaatsen aan de Spaanse kust.

El Ejido is zeer strategisch gelegen en trekt zowel toeristen als zakenmensen aan. Het ligt op 30 minuten rijden van het vliegveld van Almería. Vanaf Nederland, België en Duitsland zijn er directe vluchten naar Almería. Vanaf Málaga kun je de gemeente El Ejido dankzij de nieuwe snelweg (autovía del Mediterráneo, A7) in slechts anderhalf uur bereiken!

Sinds 1982 is El Ejido een onafhankelijke gemeente. Jaarlijks wordt daarom nog steeds de ´Día del Municipio’ gevierd.

DE GEMEENTE El EJIDO

De gemeente El Ejido heeft ruim 83.000 inwoners en bestrijkt in totaal 227 km2. Het ligt ten zuidwesten van de provincie Almería en bestaat uit tien plaatsen: El Ejido, Almerimar, Balerma, Matagorda, Las Norias de Daza, Pampanico, San Agustín, Santa María del Águila, Tarambana en Guardias Viejas. Drie plaatsen liggen aan de ongerepte kust van de gemeente El Ejido (Balerma met ruim 4500 inwoners, Guardias Viejas met 450 inwoners en Almerimar met bijna 7000 inwoners); de andere zeven plaatsen zijn meer landinwaarts gelegen en zijn meer gericht op landbouw.

El Ejido zelf heeft enorm veel te bieden en is een volwaardige plaats en gemeente met onder andere diverse sportfaciliteiten (met onder meer een voetbalstadium en overdekte zwembaden), scholen, een ziekenhuis (het belangrijkste ziekenhuis van Almería, ‘El Hospital de Poniente-El Ejido’), de meeste nationale en internationale winkelketens zijn hier gevestigd en de enige Corte Inglés van de provincie Almería is ook hier te vinden. El Ejido is bovendien de gemeente die de grootste economische groei heeft meegemaakt van Europa in de laatste 25 jaar. Met zijn 150 km2 aan landbouwkassen is het de belangrijkste gemeente van Europa op dit gebied. De gemeente wint aan oppervlakte van Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella bij elkaar. Én El Ejido is groter dan Amsterdam.

El Ejido is zeer bekend om de ‘invernaderos’ (kassen) die je als toerist kunt bezichtigen. Dit gedeelte ziet eruit als een ‘plastic zee’. Je krijgt hier een goede indruk van het agrarische proces van de groente- en fruitteelt. De kans is heel groot dat als je groente en fruit eet, deze afkomstig zijn uit El Ejido. De technieken die in de landbouwkassen worden ingezet, trekken bezoekers uit alle landen aan.

De landbouw is vanwege de voordelen die het goede en stabiele klimaat bieden, de basis van de economie van El Ejido. Groente en fruit worden voornamelijk geëxporteerd binnen Europa; een groot gedeelte gaat naar Nederland, België en Duitsland. Het zorgt bovendien voor enorm veel werkgelegenheid.

Tegenwoordig zet men in de gemeente El Ejido zoveel mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen in, die grotendeels het gebruik van pesticiden vervangen; deze bestrijdingstechniek tegen insectenplagen in de landbouw blijkt een groot succes te zijn. Het grootste gedeelte van de landbouw is ecologisch.

Binnen de provincie Almería komt El Ejido op economisch en sociaal vlak steeds meer in het middelpunt te staan: je vindt hier de Rechtbank, de Belastingdienst en het Spaanse socialezekerheidsstelsel (Seguridad Social). Alle banken van Spanje zijn er vertegenwoordigd en alle dealers van de duurste auto’s zijn gevestigd in El Ejido.

El Ejido biedt zeer goede mogelijkheden voor investeringen in het bedrijfsleven.

CULTUUR EN GESCHIEDENIS

El Ejido heette in de Romeinse tijd Murgi en was destijds een van de belangrijkste steden van het zuiden van Spanje. Jaarlijks worden nog vele archeologische vondsten gedaan en El Ejido kan dan ook trots zijn op zijn historisch Erfgoed. Monumenten die je in El Ejido kunt bezichtigen zijn onder andere: ‘Sala de Historia Local’, een permanente expositie van archeologische opgravingen.

De belangrijkste vondst die in El Ejido te bezichtigen is, is wel het indrukwekkende ‘Romeinse mozaïek van Ciavieja’. Het mozaïekstuk werd in 1984 bij toeval ontdekt tijdens een niet-archeologische opgraving. Het is de bedoeling dat het gebied waar het mozaïek is gevonden uiteindelijk een Archeologisch Park wordt, aangezien het de belangrijkste Romeinse vindplaats in de provincie betreft. De expositie van het mozaïekstuk is te zien in het ‘Teatro Auditorio Ciudad de El Ejido’. De toegang is gratis. De openingstijden zijn op te vragen bij de gemeente: 950 541 014.

El Daimún is een monumentaal mausoleum uit de derde eeuw, gelegen vlak bij het centrum van El Ejido. Het maakte vroeger deel uit van een van de begraafplaatsen van de Romeinse stad Murgi (El Ejido). El Daimún staat symbool voor de gemeente El Ejido.

Door de gemeente worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Eind mei/begin juni vindt er ieder jaar een groots evenement plaats, het ‘Festival de Teatro’. Gedurende een maand zijn in het ‘Teatro Auditorio Ciudad de El Ejido’ vele optredens te zien.

In de plaats Balerma (gemeente El Ejido) is midden 18e eeuw de ‘Torre Fortificada de Balerma’ gebouwd; deze was onderdeel van het defensief tegen het Rijk van Granada.

De plaats Guardias Viejas (gemeente El Ejido) staat bekend om zijn prachtige ‘Castillo de Guardias Viejas’, een kasteel uit midden 18e eeuw. Een fort was noodzakelijk om de stad en de inwoners te beschermen. Het gerestaureerde kasteel is tegenwoordig een monument waar men een zeer goede indruk krijgt van de historie van Guardias Viejas; de militaire uniformen en wapenuitrustingen zijn hier allemaal te bezichtigen. Het kasteel wordt ook gebruikt voor concerten en andere culturele evenementen. De entree is gratis.

Voor meer informatie: T: 950 489 555.

In Guardias Viejas heeft de heer Wim Kuipers in september 2014 een eigen plein gekregen, het ‘Plaza Wim Kuipers’, dat uitkijkt over een prachtige, nog ongerepte kuststrook en grenst aan het ‘Castillo de Guardias Viejas’ (Kosta editie oktober 2014, red.). Guardias Viejas staat ook bekend om de Romeinse baden (Baños de Guardias Viejas).

TOERISME

De rust die vijftig jaar geleden heerste aan de Costa del Sol vind je terug aan de kustplaatsen van de gemeente El Ejido (Balerma, Guardias Viejas en Almerimar), nu met de meest moderne installaties en accommodaties van de 21e eeuw. De kuststrook van de gemeente El Ejido is voor velen nog een onontdekt Spanje. Een regio bovendien waar je het echte Spanje zult herkennen, waar men respect heeft voor de natuur en waar men geniet van het leven.

Je proeft in dit gedeelte van Almería nog de gemoedelijke mediterrane sfeer en je voelt je er in alle opzichten welkom. Zelf zal ik niet snel het warme onthaal door de dynamische en vooruitstrevende wethouders en hun medewerkers vergeten - tijdens mijn bezoek aan El Ejido - toen de burgemeester, de heer Francisco Góngora, de heer Wim Kuipers huldigde en de volgende dag het ‘Plaza Wim Kuipers’ officieel opende (Kosta oktober 2014, red.).

Na de huldiging werd het ‘Teatro Auditorio Ciudad de El Ejido’ speciaal voor ons geopend en getoond. Een prachtig gebouw waar je een goede indruk krijgt van de cultuur en geschiedenis van de gemeente.

Iedere plaats aan de mediterrane kust binnen de gemeente El Ejido biedt weer andere mogelijkheden en de meeste stranden dragen het kwaliteitskeurmerk ‘Q’ (Qualidad) en de Blauwe vlag (Bandera azul) hangt er uit.

Het gedeelte van Balerma tot aan Punta de Entinas (gemeente El Ejido) is helemaal vlak. Hier kun je kilometers fietsen en wandelen langs de kust. In Balerma vind je een erg mooi natuurgebied, ‘la Rambla del Sentir’.
En bij het prachtige natuurgebied Punta de las Entinas zijn zelfs nog ongerepte stranden te vinden. Punta Entinas-Sabinar is beschermd gebied en is door Natuurbeheer van de regio Andalusië erkend als Natuurlandschap én als Natuurreservaat. Dit gebied heeft een zeer gevarieerde flora en fauna en gedurende het hele jaar kun je hier flamingo’s zien. Het ligt tussen Almerimar en Playa Serena in en de kust is hier 15 km lang en wel 1,5 km breed. 75% van Punta Entinas-Sabinar hoort bij de gemeente El Ejido. De beste manier om het gebied te verkennen is te voet, alleen dan kom je op de mooiste plekjes. Het is overal vlak, dus gemakkelijk begaanbaar.

Almerimar, de grootste jachthaven van het zuiden van Spanje, heeft wel 1100 ligplaatsen. Almerimar is een luxe en aantrekkelijk toeristenoord met een ruime keuze aan hotels, appartementen en restaurants. Je loopt hier zo vanuit je hotel of appartement naar het strand.

Het heeft bovendien een 27 holes golfbaan, waar loofrijke bomen voor beschutting zorgen. De greens zijn wijds en snel te spelen en zijn omgeven door grote bunkers en diverse watervlaktes, waardoor het spel een extra dimensie krijgt. Deze golfbaan is ontworpen in 1976 door Rob Kirby en Gary Player. Het ligt op een unieke plek, aan zee en in de winter zie je vanaf de baan de besneeuwde bergvlakten van de Sierra Nevada. Meer informatie: www.golfalmerimar.com, Hotel Golf AR Almerimar 5*: Tel: 950 497 007 en Club de Golf Almerimar: Plaza de la Pirámide, Tel: 950 607 936.

Een groot pluspunt van de gemeente El Ejido is het aangename mediterrane klimaat. De bijna drieduizend zonuren per jaar maken het tot een geweldig klimaat gedurende het hele jaar. De jaarlijkse gemiddelde zeetemperatuur is 19 ºC.

Een leuke wetenswaardigheid is dat Almerimar (gemeente El Ejido) op dezelfde hoogte ligt als Torremolinos.

Een officiële studie van de afgelopen 60 jaar naar het klimaat van dit gebied wijst uit dat Almería slechts 200-600 mm regenval per jaar heeft. En binnen de provincie Almería kennen Guardias Viejas en Almerimar (gemeente El Ejido) nog minder regenval: 150-200 mm per jaar. Almería heeft het beste klimaat van Europa (zie ‘Costa Almería’, www.ain.be/.../costa-almeria.com of zie ‘mapa climático de España -klimaat- en ‘mapa pluviométrico de España’ -regenval-).

Voor de actieve toerist heeft El Ejido zeer veel sportmogelijkheden. Naast golfen, behoren ook wandelen, fietsen, diverse watersporten, duiken en snorkelen, strandsporten en de paardensport tot de mogelijkheden.

Excursies zijn er genoeg te maken. In een half uur ben je in de Alpujarra almeriense, een dagje naar Cabo de Gata-Níjar Natuurpark is een echte aanrader en de historische plaatsen Enix en Felix zijn ook zeer de moeite waard.

Experts in toerisme en makelaardij voorspellen een grote toekomst voor de kust van de gemeente El Ejido (Balerma, Guardias Viejas en Almerimar) en zij vinden dat het voor projectontwikkelaars nu het moment is om te investeren in hotels of appartementen, en voor particulieren, om te investeren in onroerend goed (huizen of appartementen). De prijzen van onroerend goed zijn tot nu toe nog zeer redelijk. En nu de nieuwe snelweg af is, trekt dit nog meer toerisme aan.

El Ejido heeft de toekomst, zowel voor toeristen als voor investeerders.

Hester Zigtema

Bronnen: http://es.wikipedia.org/wiki/El_Ejido, Guía turística El Ejido, http://www.elejido.es/

 

Plaza Wim Kuipers (El Ejido, Almería)

De grenzeloze en belangeloze inzet van Wim Kuipers voor de gemeente El Ejido in de provincie Almería is vereeuwigd in een plein, de ‘Plaza Wim Kuipers’.

Lees verder

El Ejido (provincie Almería), een unieke en veelzijdige gemeente in Andalusië

In september 2014 stond ik tijdens mijn bezoek aan El Ejido, in de provincie Almería, versteld van de schoonheid van deze nog grotendeels ongerepte en veelzijdige omgeving, met bovendien het beste klimaat van Europa.

Lees verder

De zichtbare geschiedenis van Torremolinos en Benalmádena

De provincie Málaga kent een interessante geschiedenis. Gelukkig zijn er diverse oude foto’s en ansichtkaarten bewaard gebleven, wat ons de kans biedt om het verhaal achter deze vaak veelzeggende en pittoreske afbeeldingen te leren kennen.

Lees verder